Mos en algen bestrijden rieten dak

Mos en algen bestrijden rieten dak

In een eerder artikel spraken we al over het onderhoud aan een rieten dak. Dit onderhoud is van essentieel belang als je de levensduur van een rieten dak wil verlengen. Want uiteindelijk hebben we geen zin om het rieten dak na een paar jaar alweer te vervangen. Dat wordt een te kostbare kwestie. Bij de aanschaf van een rieten dak is onderhoud min of meer het toverwoord. Gaat u een rietgedekte villa bouwen? Realiseer u dus dat het onderhoud nagenoeg allesbepalend is wat betreft de levensduur van uw rieten dak. Om dit te realiseren moeten we met name proberen om mos en algen buiten de deur – of beter gezegd ‘van het dak’ – te houden.

Behandeling van het dak

Zekerheid kunnen we haast niet bieden. Maar bij een juiste behandeling van het dak is het zeker mogelijk om de grootste problemen die algen en mossen veroorzaken tot een minimum te beperken. Begroeiing van algen en mossen is een hardnekkig probleem, vooral als je in een eerder stadium de aanwezigheid ervan min of meer hebt verwaarloosd. Pak je het echter vanaf het begin Mos en algen bestrijden rieten dakgoed aan, dan hebben algen en mossen weinig kans. Het probleem zit ‘m met name in de snelheid waarmee ze zich verspreiden als ze zich eenmaal op je dak hebben gevestigd. Gaat u een rietgedekte villa bouwen, dan is het raadzaam van tevoren informatie in te winnen over het behoud van uw kwalitatief hoogwaardig rieten dak.

Voor het bestrijden van vooral algen bestaan er genoeg effectieve bestrijdingsmiddelen. De meest succesvolle bestrijdingsmiddelen zijn de zogenaamde kwaternaire ammoniumverbindingen, ook wel bekend onder de benaming ‘kwats’. Wat betreft de bestrijding van de algen met dit middel, is het verstandig de bestrijding ervan te laten uitvoeren door een erkend bedrijf – bijvoorbeeld Bouwbedrijf Lichtenberg – dat bekend en ervaren is met het bestrijdingsmiddel en de manier waarop dit op het dak aangebracht dient te worden. Zij kunnen u hierover adviseren of zelfs de mos en algen bestrijden rieten dak voor u uitvoeren.

Mos en algen bestrijden rieten dak – de droogtijd

Riet en vocht zijn geen vrienden van elkaar. Maar als u er alert op bent, is er in principe niets aan de hand. Zorg er dan wel voor dat vocht geen kans krijgt om uw rieten dak aan te tasten. Zodoende blijft de fraaie aanblik van uw rieten dak voor lange tijd behouden. De droogtijd is hierin essentieel. Laat het niet gebeuren dat algen en mossen zich nadrukkelijk manifesteren op uw dak. In dat geval zal de droogtijd van uw rieten dak kort blijven en geniet u nog jarenlang van een fraai rieten dak dat niet door algen en mossen wordt ontsierd.

Gaat u een rietgedekte villa bouwen, dan ontkomt u niet aan het onderhoud ervan. Algen en mossen lijken soms wat onschuldig, maar dat is zeker niet het geval. Besteed er de nodige aandacht aan, dan is er niets aan de hand. Laat u van tevoren goed informeren door een specialist op het gebied van een rieten dakbedekking en de bestrijding van algen en mossen.

<<< terug naar overzicht