Onderhoud rieten dak

4. Rietgedekte villa bouwen, prachtig detail, zo wil iedereen hunhaar droomhuis toch afgewerkt hebben, acrchitectuur.

Onderhoud aan een rieten dak is van levensbelang. Eigenlijk weet iedereen dat onderhoud essentieel is, en dat is niet alleen met een rieten dak. Toch laten we ons regelmatig verrassen en schiet het onderhoud rieten dak er telkens bij in. Hoe komt dat toch? Schijnbaar hebben we het te druk met andere dingen. Werk. Gezin. Sport. Dat soort zaken. Of misschien is het wel zo dat we simpelweg geen zin hebben in vervelende onderhoudswerkzaamheden. Het is allemaal begrijpelijk. Maar ga je een rietgedekte villa bouwen, dan mag het onderhoud rieten dak absoluut niet worden verwaarloosd. Zeker in het geval van een rieten dak kan het gebrek aan onderhoud – en de gevolgen vanwege onnodige reparatiewerkzaamheden – tot een aanzienlijke kostenpost leiden. Laat het niet zover komen.

Bladeren, alg en mos

Hoe beter het onderhoud, hoe langer een object meegaat. Bij een rietgedekte villa bouwen is dat zeker niet anders. Beschikt u inderdaad over een woning met een rieten dak? Maak dan regelmatig uw dak schoon. Het is raadzaam het vuil dat zich op het rieten dak bevindt te verwijderen. Er kunnen dennennaalden op liggen, ook bladeren. Ook kan alg- en mosvorming zijn ontstaan zonder dat u er erg in hebt. Bevindt deze ‘troep’ zich op uw rieten dak, dan is automatisch de droogtijd na een fikse regenbui weer een stuk langer. En hoe langer een rieten dak nat is, hoe slechter dit is voor de uiteindelijke kwaliteit van het riet. Een rieten dak zou normaal gesproken 25 tot 50 jaar mee moeten gaan. De laatste jaren heeft men dit helaas naar beneden moeten bijstellen. De aanwezigheid van alg en mos is hiervan de oorzaak.

Preventief onderhoud rieten dak

4. Rietgedekte villa bouwen, prachtig detail, zo wil iedereen hunhaar droomhuis toch afgewerkt hebben, acrchitectuur.Preventie zorgt er deels voor dat we ons een hoop ellende besparen. Niet alles kan worden voorkomen, maar preventief onderhoud rieten dak helpt je een eind op weg. Zowel in praktische zin als in financiële zin. Besef dat op bepaalde momenten het rieten dak geïnspecteerd zal moeten worden. Dat is vooral noodzakelijk na mogelijke schade door hevige regen, wind of storm. Het zijn echter niet alleen de weersomstandigheden die preventief onderhoud noodzakelijk maken. Ook kunnen – naast de eerdergenoemde aanwezigheid van bladeren, alg en mos – vogels onbedoeld uw rieten dak schade toebrengen. Kleine scheurtjes zijn snel gerepareerd. U moet echter wel weten dat deze scheurtjes er daadwerkelijk zijn. U – of een erkend dakdekker – ontkomt er niet aan om af en toe het dak op te gaan en het te inspecteren.

Het is geheel aan u of u kiest voor preventief onderhoud. Vanwege het kostenaspect is het handig hier de nodige aandacht aan te besteden. Wilt u meer informatie over preventief onderhoud bij een rietgedekte villa bouwen, neem dan zeker contact op met de professionals van Bouwbedrijf Lichtenberg. Zij zijn in staat uw rieten dak grondig te inspecteren, u kunt er echter ook terecht voor handige tips betreffende het preventief onderhoud van uw rieten dak.

<<< terug naar overzicht