Een rietgedekte villa bouwen – de nokafwerking

nokafwerking rietgedekte villa bouwen

De term ‘nok’ kennen we allemaal. Zeker in de tijd dat we nog als klein kind naar het circus gingen, zeiden papa en mama weleens: “Kijk daar die acrobaat in het nok van het circus!” Niet dat we toen direct wisten wat een nok was, we begrepen echter wel dat men doelde op het hoogste punt van het circus. Gaat men een rietgedekte villa bouwen, dan spreekt men eveneens van een nok. De nok heeft betrekking op de snijlijn van de twee dakvlakken. Het is dus inderdaad het uiterste puntje van een huis, villa of circus. Het is dus niet voor niets dat men weleens spreekt van ‘tot de nok toe gevuld’.

Een rietgedekte villa bouwen – de noklijn

nokafwerking rietgedekte villa bouwenDe noklijn is de lijn die de bovenkant van het dak vormt. Echter, niet alle huizen hebben een nok. We kennen tenslotte ook woningen met een plat dak. Deze hebben simpelweg niet de beschikking over een nok. Tenten hebben overigens wel een nok. Maar men spreekt dan niet zozeer over de noklijn, maar over het nokpunt. Een goede nokafwerking is vereist omdat twee dakschilden nu eenmaal niet naadloos op elkaar aansluiten. Welke dakbedekking u ook heeft, voor elk materiaal is een specifieke nokafwerking noodzakelijk.

Nokafwerking

U begrijpt wellicht als geen ander dat een goede nokafwerking van een huis evident is. Het is tenslotte de plek waar nagenoeg alle weersinvloeden van buitenaf het huis teisteren. Regen, sneeuw, hagel en wind willen we graag buitenshuis houden. Zeker vanwege het feit dat de nok veel wind vangt, is het een zeer kwetsbare plek van het huis. Bij de bouw van een rietgedekte villa zal men dus de nodige aandacht moeten besteden aan de nokafwerking. Doorgaans gebeurt dat ook. Elke bouwer van een huis erkent het belang van een nok die perfect is afgewerkt.

Voor de nokafwerking van huizen met een rieten dak kent men verschillende manieren van afwerking. Zo zien we in Nederland regelmatig het gebruik van keramische rietvorsten terug. Een groot voordeel van deze nokafwerking is dat het zowel functioneel is als dat een authentieke uitstraling heeft die huiseigenaren zeer kunnen waarderen. Men kan ook kiezen voor een nokafwerking van kunststof of polyester. Deze manier van afwerken bestaat nog niet zo lang, maar is vooral handig als men slechts één kant van het dak wil laten vervangen. Uiteindelijk kan men ook nog kiezen voor een koperen nokafwerking. Doorgaans kiest een huiseigenaar hier niet voor, meestal vanwege de hoge kosten die ermee gemoeid zijn. Toch zien we dat men vanwege de eigentijdse uitstraling van de koperen nokafwerking de populariteit ervan wel toeneemt.

Gaat u een rietgedekte villa bouwen – of bent u van plan hiervoor een bouwbedrijf in te schakelen – leg uw oor eens te luister bij de deskundige adviseurs en dakdekkers van Bouwbedrijf Lichtenberg. Zij kunnen u voorzien van een passend advies omtrent de mogelijkheden van de nokafwerking van uw huis of villa.

<<< terug naar overzicht